Annons:
Etikett3-årstest-och-kvalitetsbedömning
Läst 15365 ggr
sallberglina
9/2/10, 1:29 AM

3-årstest för ponny – Så går det till

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Treårstest är en avelsvädering, vilken anordnas med syfte att bedöma unga ponnyers anlag och förmåga för gångarter och hoppning, och kan också ge en bra grund för ponnyns fortsatta utbildning. Alla ponnyer med vissa raskoder samt som är under 148 cm kan bedömas på ett treårstest, som anordnas av Svenska Ponnyavelsförbundet. I testet ingår olika moment och ponnyn betygssätts av godkända domare på olika punkter.

För att delta i ett 3-årstest ska ponnyn tillhöra raskod 30, 33-44, 46, 87, 93 och vara under 148 cm (över 148 cm kan i mån av plats delta utom tävlan). 3-årstest anordnas på flera orter i landet och var du lämpligen visar din ponny ser du här.

Innan testet måste ponnyn anmälas och därefter väntar en hel del träning för att ponnyn ska kunna få en så rättvis bedömning som möjligt. Ponnyn bör tränas på att visas vid hand (se nedan) samt att lösgaloppera och löshoppa, så den vet vad som förväntas av den på testet. På testet genomförs olika moment som bedöms av domare.

ID-kontroll och mätning
På testdagen måste ponnyn först och främst ID-kontrolleras, vilket sker med en chipavläsare och pass, och därpå mäts ponnyn. Observera att ponnyn under hela testet och på området ska vara försedd med nummerlapp. Inledande moment är därpå exteriörbedömning, där ponnyn visas för hand. (Observera dock att ordningen bedömningen sker i kan variera mellan visningsplatserna, vissa bedömningar har ordningen lösgalopp, löshoppning, exteriörbedömning)**

Visa vid hand**
När din ponny ska bedömas exteriörmässigt ska ponnyn visas rasenligt, exempelvis så bör new forestar ha välryckt man på ca en handsbredd, medan svenska ridponnyer bör ha knoppad man. För att veta vad som gäller för din ponny, kontakta din rasförening.

Vid bedömningen ska du som visare helst vara klädd i bra springskor, ljusa byxor (dock mörka om ponnyn är ljus), skjorta och slips, polo eller liknande upptill samt mörk tröja och självklart ska du också bära hjälm vilket är obligatoriskt, med uppsatt hår under om nödvändigt, och handskar. Om du vill kan du ha med dig ett kortare eller längre spö för att driva på ponnyn själv, alternativt får du ha med dig medhjälpare som kan hjälpa till med drivningen.

lämplig klädsel
Lämplig klädsel visare

Ponnyn ska vara försedd med träns och tyglar, alternativt kedjegrimskaft, och ponnyn förs på din högra sida hela tiden under visningen. Visaren bör vara placerad ungefär vid ponnyns bog vid visning av skritt och trav.

Först visas ponnyn upp för exteriördomaren stillastående, och då bör visaren placerad med den manfria sidan mot domaren på ca 3 m håll. Ponnyn ska stå med öppen sida mot domaren, vilket innebär att det främre benet mot domaren ska vara placerat framför det yttre, liksom bak (se bild nedan). Reglera ponnyn framåt om det behövs genom att smacka och/eller dra lite i tygel eller grimskaft.

Öppen sida

Öppen sida

Visaren ställer sig framför ponnyn med en tygel i varje hand, minst 1 dm från bettet, alternativt håller i grimskaftet. Vill domaren kolla på ponnyn framifrån flyttar sig visaren ett steg åt sidan under tiden, och därefter tillbaka igen när domaren kollat klart framifrån.

När domaren har kollat färdigt på ponnyn ber denna visaren att visa ponnyn i skritt. Då går visarens vid ponnyns vänstra bog med tyglarna/grimskaftet i båda händerna, på ett rakt spår tills det är dags att vända och sedan tillbaka på en rak linje till dess att domaren är nöjd. Ta gärna riktmärke för att få en rak linje.

Vid vändning ska ponnyn alltid vändas åt höger från visaren, vilket lätt sker genom att visaren höjer sin vänstra hand mot ponnyns öga. Ponnyn bör skritta på i ett bra tempo.

När domaren vill se ponnyn i trav så fattar visaren båda tyglarna/grimskaftet i sin högra hand och får fram ponnyn i trav med en lätt smackning och eventuellt en liten rörelse framåt med handen. Vid behov kan spö användas för att förstärka framåtdrivningen. Ett längre spö kan dock irritera ponnyn, som då kan börja tvära, och då är medhjälpare som hjälper till med drivningen alternativt ett kort spö att föredra.

När du visar ponnyn i trav bör du liksom i skritten ha ett bra tempo. Håll gärna upp tyglarna/grimskaftet brevid ponnyns hals, med bibehållen rörelsefrihet för halsen, för att domaren ska kunna se rörelserna så bra som möjligt. Innan vändning ska avsaktning till skritt ha skett. Vid avsaktning till skritt efter visning i trav fattas tyglarna/grimskaftet återigen med båda händerna.

Fri galopp
Moment två i ordningen är rörelse i fri galopp. Inför detta är det tillåtet att sätta på eventuella benskydd (ej tyngdförsedda) på ponnyn och tyglar/grimskaft kopplas loss ifrån tränset, som sedan drivs i båda varv med hjälp av två eller flera drivare. Liksom visning av häst vid hand är det viktigt att träna på fri galopp, så att ponnyn förstår vad den ska göra.

lösgalopp
Fri galopp

**
Löshoppning**
Vid löshoppningen bedömer domaren ponnyns teknik och förmåga samt temperament och allmänna intryck. Löshoppningen är det moment som kanske bör tränas mest på inför testet. Dock bör träningen inte ske för frekvent och inte heller för nära testet, men ponnyn måste förstå vad som förväntas av den. Observera maxhöjden (se nedan) för olika kategorier av ponnyer på testet, och träna inte på för höga höjder eller hoppa för många språng/tillfälle.

Även vid detta moment får benskydd bäras. Innan testet bör ponnyns ägare och/eller visare veta ungefär vilket avstånd ponnyn bör gå på, då detta är mycket individuellt.

Löshoppningen sker över oxer med hjälphinder före. Hjälphindret är en upphöjd bom med markbom ett par dm framför, och därefter är avståndet fram till huvudhindret ca 5,10 m för A-ponny, 5,70 m för B-ponny, 6,30 m för C-ponny och 6,70 m för D-ponny.

Huvudhindret består av en oxer med markbom under, och hindret får vara högst 70 cm för A-ponny, 80 cm för B-ponny, 90 cm för C-ponny och 100 cm för D-ponny, med en längd som maximalt är 10 cm lägre än maximala höjden.

Ponnyn släpps lös och därefter säger domaren vad befintlig personal ska göra med hindrena. Först får ponnyn komma på mindre hinder, som sedan efter domarens anvisningar höjs efter vad denna anser ponnyn förmå.

löshopp
Uppvärmning på små hinder

Visare bör ha åtminstone en medhjälpare, gärna två, med sig för att driva på ponnyn runt löshoppningsringen samt att stanna ponnyn på motsatt sida medan personalen reglerar hinder. Några få personer finns tillgänliga på banan för hjälp med drivning om så behövs. Observera att samtliga medhjälpare ska bära hjälm!

Bedömningspunkter
Domarna bedömer ponnyns exteriör, gångarter och lösgalopp på olika punkter och ger poäng mellan 1-10 på varje punkt.
Exteriörs- och gångartsmässigt bedöms:
- Typ
- Huvud, hals och bål
- Extremiteter och deras korrekthet
- Rörelsemekanik i skritt
- Rörelsemekanik i trav
- Rörelsemekanik i fri galopp

ext
På väg fram till domarna för exteriörbedömning

Vid hoppningen bedöms ponnyns förmåga och teknik samt temperament och allmänna intryck.

Gångartstalang
För att bedöma gångarter räknar man samman poängen av:
Typ + Huvud, hals och bål + Extremiteter och deras korrekthet + Rörelsemekanik i skritt + Rörelsemekanik i trav + Rörelsemekanik i galopp, med maximalt 60 p. För att få ett gångartsdiplom krävs minst 47 p, där ingen delpoäng får understiga 7 samt lägst 8 i två av gångarterna.

Hopptalang
För att bedöma hoppning räknar man samman poängen av:
Typ + Huvud, hals och bål + Extremiteter och deras korrekthet + Rörelsemekanik i galopp + Förmåga och teknik + Temperament och allmänt intryck, med maximalt 60 p. För att få ett hoppdiplom krävs minst 47 p, där ingen delpoäng får understiga 7 samt lägst 8 i båda hoppbetygen

**
Riksfinal**
Ponnyer som erhåller utmärkelse enligt någon av formlerna ovan är välkomna att delta i riksfinalen som anordnas av Svenska Ponnyavelsförbundet under hösten. Ponnyn får endast delta i en gren, även om den skulle vara kvalificerad i båda. Endast svenskfödda ponnyer får delta i finalen.

_Med denna text önskar jag dig en rättvis bedömning på kommande treårstest och en trevlig dag tillsammans med din ponny, som självklart är den finaste bland dem alla, oavsett vilka poäng den får!

Vill du läsa mer, skriv till skribenten direkt eller i en kommentar nedan, alternativt gå in på_ http://www.ungponny.se_

Observera att fel kan förekomma i texten. Meddela gärna om så är fallet._

Skribent: Lina Sällberg (sallberg.lina@hotmail.com) Foto och video: Lina Sällberg
lyckatill.jpg

Annons:
Skogalund
9/3/10, 7:59 PM
#1

Jättebra artikel!!

sallberglina
9/3/10, 10:30 PM
#2

Tack Nina. :)

Jag visste inte alls om hur det gick till innan jag åkte, och det kanske är flera som vill veta innan dagen kommer tänkte jag.

Skogalund
9/4/10, 11:22 AM
#3

Ja, absolut.

Karinpe
9/8/10, 1:48 PM
#4

Det är en finfin artikel!

"Borde" kanske skrivas en om 4års + kvalregler championaten också?

sallberglina
9/8/10, 1:51 PM
#5

# 4 Ja, det vore intressant för mig som tänkt vara med på dem framöver. :) Vill dock inte skriva den själv då jag saknar erfarenhet.

Hovgarden
9/13/10, 10:10 PM
#6

Jätte bra skrivet!

/Katja

~Stuteri Hovgården~  Löthaders travhästavel

Agrotekniker vid Biologiska Yrkeshögskolan

Annons:
sallberglina
9/13/10, 10:11 PM
#7

Tack! :)

Nellan
3/4/11, 7:49 AM
#8

Jag passar på att flytta fram denna artikel till första sidan igen nu när vi snart går mot årets bedömningssäsong.

Hälsningar Eva, medarbetare på New Forestponny ifokus

Karinpe
3/5/11, 4:40 PM
#9

Det är en bra artikel. Minns inte om det står, men det är inte alltid det är i ordningsföljden som det var vid detta test. Jag har varit på ett test med annan ordning (lösgalopp-löshoppning-ext.bedömning), och ett annat där moment 1+2 va i ett ridhus, och löshoppningne i ett annat.

Tycker det är jättesynd att det inte är nått 3-års i Östergötland i år.

Någon som ska visa i år?

Denna kommentar har tagits bort.
sallberglina
3/6/11, 2:29 PM
#11

#9 Var första gången jag varit på ett test så jag skrev utifrån det. :)

Upp till toppen
Annons: