Hästhälsa och hästhållning

Hur ser din ponnys hull ut inför sommarbetet?

2010-03-04 21:41 #0 av: Hovgarden

Så här års brukar hästarna vara i bra form med lagom hull efter både ridning och reglerad foderstat. Snart väntar sommarens härliga bete. Men först bör man kolla på sin häst och se efter hur den är i lagom hull. Har den lyckats banta under vintern eller har den haft det lite väl gott i vinterkylan?

Vi behandlar våra hästar mer och mer som oss själva. De vill ha god mat och snygga kläder. Men vad är god mat för en häst och vad mår den egentligen bra av? Hästen är gräsätare och grovfoderjäsare. Hästen smälter alltså inte sitt grovfoder i magsäcken utan i grovtarmen och blindtarmen som är betydligt större (grovtarmen tar upp ca 75% av bukhålan) (UTFODRINGS - ABC, Krafft). Hästens huvudföda är gräs som vi serverar i olika former, främst hö och hösilage. Vad som skiljer de olika grovfodren är torrsubstansen. Hö har en torrsubstans (ts) på 84% medans hösilage har en lägre ts (innehåller mer vatten). Kraftfodret är ett komplement och ska endast ersätta den näring och de ämnen hästen inte kan tillgodose sig via grovfodret.

Hö

Gräs kan serveras i olika former: Hö, hösilage och ensilage.

 

Hur ser en fet häst ut och vad gör jag om min häst är för tjock?

Förutom att hästen presterar sämre när den är fet ökar risken för fång, cancer, belastning av leder och i extrema fall kan det orsaka diabetes. (Agria) Ingen av dessa åkommor är något vi önskar våra hästar då de ofta är plågsamma för hästen samt ofta återkommande eller kroniska.

Gotlandsruss

Gotlandsruss i normal hull

Så hur vet jag då om min häst är fet?

Jo till att börja med kan man känna hästen över revbenen. Syns revbenen är hästen för mager, känner man däremot dem inte alls är hästen i för högt hull. En häst i normalt hull ser man inte revbenen men man kan känna dem om man drar med handen över dem. Ett annat sätt är att väga hästen eller med hjälp av ett speciellt måttband räkna ut hästens vikt.

Överviktig Nordsvensk

Nordsvensk i för högt hull

 

Om hästen är för tjock så bör man börja med att se över foderstaten och minska kraftfodermängden, man kanske behöver ta hjälp av en foderrådgivare. Man bör sedan se till att motionera hästen mer och lägga vikten vid konditions träning, det är ju inte alltid så att man har tid att motionera sin häst tillräkligt många dagar i veckan och då kan det vara bra att ta hjälp av en medryttare eller någon som kan hjälpa till att motionera hästen.

Bör en fet häst gå på bete?

Om en häst redan under vintern är i för högt hull ökar risken att den kommer utveckla fång eller diabetes.

Är hästen för fet så är det bästa att hästen går i en gräsfri hage (glöm inte se till så att det växer andra saker som hästen stoppar i sig i stället för gräs, en del ogräs kan vara rentav giftiga för hästar). Går hästen i en betesfri hage kan man styra foderstaten så hästen inte riskerar att bli för tjock under sommaren och på så sätt undvika att hästen drabbas av fång och diabetes.

Text: Katja Löthaders

Foto: (bild 1) Elinormaggan, (bild 2) ErikaAndersson, (bild 3) HannaT

Källor: Agria 

Mellberg M. Hästhållning i praktiken, LT, ISBN 91-36-03185-2

UTFODRINGENS - ABC praktisk handlening i hästens utfodring, Krafft.

Anmäl
2010-03-11 13:34 #4 av: Elinormaggan

Tycker den blev riktigt bra! Skrattande

Anmäl
2010-03-11 13:45 #5 av: sallberglina

Snyggt! :) Det var en bastant nordis det där med.

Här finns en liten uppföljning för den som är intresserad.

Anmäl
2010-03-11 14:35 #6 av: sallberglina

Och ja, som svar på frågan! Min NF är allt lite överviktig nu. Hagkompisen krävde mycket mat i hagen i vintras, och då fick ju hon också en hel del. Men hon är ung och kanske ska växa lite till, så mat behöver hon! Tydligen lite för mycket enligt mor min. ;)

Av alla mina är min NF och shettis lite runda nu, halvbloden är alldeles lagom.

Anmäl
2010-03-11 14:55 #7 av: Foresta

Trevlig artikel!

Mina ponnyer är i normal - överhull.

Skall man betäcka sitt sto så kan det vara bra att fodra på lite extra under vårmånaderna. Ett avelssto skall ej vara 'fläsk-fet', men i ett gott hull inför betäckningssäsongen. Ston i underhull, särskilt unga ston, eller 'slimmade' ponnyer i tävlingskondition brukar ha svårare att bli dräktiga. Det motsatta gäller också, riktiga 'fläsk-hässjor' (gammal hingsthållares uttryck) är också svårare att få dräktiga.

Lite 'flushing' inför betäckningssäsongen är alltå att rekommendera. Min erfarenhet är att hellre lite överhull än underhull på stona inför betäckningssäsongen.

Hlsn Helena, medarbetere på New Forestponny.ifokus

~ Dimmans stuteri ~

Anmäl
2010-03-11 15:05 #8 av: sallberglina

Min var mager som en sticka när hon tydligen blivit tjuvbetäckt, men det är nog sant som du säger!

Jag tycker att normalhull är lite mot överhull! De ska inte vara superslimmade.

Anmäl
2010-03-11 17:02 #9 av: Hovgarden

Absolut ska avelsston och unghästar samt gammla hästar ha bättre hull :) men våra ridhästar och övriga bör ju inte vara allt för tjocka inför sommaren, man vill ju att de ska kunna få njuta av betessäsongen :)

Anmäl
2010-03-11 17:07 #10 av: sallberglina

Jag har inte mina hästar på bete, eller ute om nätterna.

Anmäl
2010-03-11 17:14 #11 av: Hovgarden

Jaha. Alla mina hästar går på bete :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.