Avelshingstar

Nygodkända Hembys Romeo kastrerad

2010-01-28 20:45 #0 av: Hovgarden

Miclas Activs enda godkända son är kastrerad.

Hembys Romeo är en 9 årig hingst (e. Miclas Activ - Skogs Max). Förra året blev han godkänd för avel. Året innen det vann han Krafft Ungponnyfinal i hoppning för kat C.

Nu har han blivit kastrerad för att forstätta sin karriär som tävlingsponny. Det är ju tyvärr inte allt för ovanligt att det händer att många kasterar sina avelshingstar då de betingar ett högre värde som tävlingsponny. Som hingst var han omöjlig att sälja trots att han var lugn och snäll. Men som valack var det inga problem att hitta köpare till denna lovande tävlingsponny.

Hembys Romeo var alltså den enda godkända sonen efter toppprestationsförärvaren Miclas Activ. I vår kommer hans yngre bror Miclas Aristocrat att visas vid avelsvärderingen så hopp om Activ blodet finns!

Anmäl
2010-01-29 09:01 #1 av: ninam

Nej vad tråkigt! Han hade behövts i aveln.....

Anmäl
2010-01-29 09:45 #2 av: Hovgarden

Ja, jag tycker också att det är enormt tråkigt att hingstarna ska behöva kastreras...

Anmäl
2010-01-29 18:40 #3 av: ninam

Jag kan inte riktigt smälta det här med att Romeo är kastrerad Gråter. Jag var i kontakt med hans dåvarande ägare förra sommaren för jag ville betäcka mitt sto Zalvia med honom, tyvärr gick det inte att lösa eftersom han var till salu och han skulle åka ifrån stället han stod uppstallad på.

Jag hade ingen aning om att han skulle kastreras, hade jag vetat det hade jag köpt honom omedelbart......Vilken förlust för new forestaveln!

Anmäl
2010-01-29 22:34 #4 av: Hovgarden

Han har tydligen varit till salu i 2,5 år men ingen ville ha hingst.. och en sån fin tävlingsponny är ju värd endel pengar som valack...

Anmäl
2010-01-30 00:50 #5 av: ninam

Han kostade omkring 200 tusen, men det hade varit värt det att behålla honom i avel......

Anmäl
2010-01-30 10:48 #6 av: Hovgarden

Mmm jag vet... Jag tycker det samma... Vi får väl starta en hingstdepå :P

Anmäl
2010-01-31 16:31 #7 av: Tigritsa

För den som har lite mer insikt i den här historien borde artikeln i Ridsport nyanseras. Först och främst fanns det en seriös köpare av Romeo som hingst vilken då också avsåg att fortsätta tävla honom. Något som också är missvisande i artikeln är att det uppges att han nu ska bli tävlingsponny, han var faktiskt på banorna redan som hingst. Dessutom var uppfödaren ytterst intresserad av återköp. Inte någon av dessa var ägaren villig att förhandla med p.g.a. skäl som är mycket svåra diskutera i offentligt forum och som kanske inte är så smickrande för den dåvarande ägaren att berätta om för journalist på Ridsport. 

Vad som inte kommer fram i nämnda artikel är alltså att det fanns klara alternativ till kastrering, i form av två angelägna intressenter. Men Romeo som valack, och därmed en något högre summa, var alltså ett val som ägaren föredrog. Dessutom var Romeo inte till salu under 2,5 år utan var det periodvis då den dåvarande ryttaren ville tävla och satsa på honom mot SM vilket gjorde att under en lång period inte var till försäljning.

Ett problem med sådana här artiklar är att mycket information inte kan redovisas p.g.a. att det ibland finns en dold agenda där personliga skäl fått spela en stor roll för ageranden och uttalanden.

Anmäl
2010-01-31 21:53 #8 av: Hovgarden

#7 Hade jag ingen aning om tack för upplysningarna, min fakta är från Ridsport.

Anmäl
2010-02-01 13:36 #9 av: Skogalund

Nu får vi hålla extra tummar för Miclas Aristocrat, i stället.

Eftersom Miclas Activ fortfarande är i livet, kanske man borde överväga att låta honom få betäcka bra ston, så att det blir chans till ytterligare hingstar efter honom?

Anmäl
2010-02-01 15:30 #10 av: Tigritsa

Givetvis hoppas vi på Aristocrat. Samtidigt skulle det inte skada med fler hingstar efter Activ och därmed linjevariationer.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.