Hästhälsa och hästhållning

Älgjakt och höstmörker

2009-10-12 17:04 #0 av: LinaN

Mörkt och kallt? Jägare bakom varje husknut? Vi på dressyr.ifokus delar med oss av vår artikel om älgjakt och höstmörker!

Älgjakten är en sport för somliga, en livsstil för andra och för vissa är det något som inte alls gillas. Men det är inte vad jag tänker ta upp här, utan jag tänker ta upp frågan om säkerhet. Hur går jag och min häst säker i skogen under älgjakten?

Inte alla har en paddock att lufsa runt i utan måste ut i skog och marker för att kunna motionera sin/a häst/ar. Och då bör man verkligen tänka på hur man ser ut.

Jägarna och deras hundar är iförda varselkläder, skarpa fäger och ibland med reflexer. Gult och orange är det vanligaste färgen man har på sig för att utmärka att "jag-är-ingen-älg-skjut-mig-inte!"

Så jag vill uppmana folk till vissa säkerhetsåtgärder för det har hänt att ryttare och hästar blivit skadeskjutna (tack och lov inte ofta men det har hänt) för att en trött jägare trott att det vart en älg som kommit i full galopp genom skogen.

Reflexerna gör även sitt jobb om man är i trafiken. Hösten är mörk och murrig, och man syns sämre än man gjort på sommaren även om det är klokt att oavsett årstid faktiskt ha reflexer på sig. Använd gärna pannlampa och köp om möjligt stigbygelreflexer eller fäst egna reflexer på stigbyglarna, vitt framåt och rött bakåt!

Kör du häst och vagn i trafiken så tänk på att du måste ha belysning och reflexer, för annars kan du få böter! Glöm inte en LGF-skylt bakpå körekipaget! Den är oftast gjord av reflexer och hjälper bilisterna att se dig och vagnen samt hästen.

nicke1.jpg

Försök tänka på:

  • Älgarna och jägarna är som aktivast i gryning och skymning, undvik att vara ute och rid just då.
  • Rid på skogsvägar och välanvända rid/motionsspår inne i skogen. OBS! rid inte på stigar där ridning är förbjuden.
  • Rid inte ut i skogen utan sällskap, älgar färdas sällan i flock.
  • Kolla med markägaren vem som är ledare för eventuella jaktlag och ha en öppen dialog med dom. När jagar de och var?

Dessa fyra punkter ovan nämnda är inte tillräckligt för att hindra att man råkar ut för någon olycka utan varselkläder och reflexer är en mycket god idé. Jag kan inte nog förespråka hur mycket reflexer du bör använda, det finns knappt något som heter för mycket! Det börjar dessutom bli mörkt tidigt om dagarna så då är det lika bra att skydda sig mot både älgjägare och bilister. Du kanske blir tvungen att rida längsmed andra vägar än du brukar för att nå bra skogsvägar för ridning.

nicke2.jpg

Som man ser på bilden ovan så syns inte reflexerna men det gula utmärker hästen som utan reflexerna skulle ha försvunnit in i skymningsljuset. Kom också ihåg att reflexer är en förbrukningsvara, byt benreflexer och reflexer som börjar bli slitna minst en gång om året. För varje tvätt i tvättmaskin så förlorar reflexerna sin "lys"-förmåga!

  • Använd reflexväst, de är ofta gula med rejäla reflexer, ju mer du utmärker dig själv och hästen i skarpa färger dess mindre chans att misstas för att vara en älg.
  • Använd pannlampa, du syns lättare och kan "misstas" till en början för en moped eller motercykel, men hellre det än att inte bli sedd alls.
  • Använd gärna länd/skritt-täcke i neongult med reflexer, då syns mer av hästen.
  • Reflexer! Både i bröstan, gärna i svansen, och framförallt på benen. Ha gärna reflexer på ridhjälmen och har du möjlighet så använd reflexer på dina armar och ben också! Allt för att synas i skogen såväl som i trafiken. Gula reflexband är en bra idé för de syns även när det inte faller strålkastarljus på dem.
  • Gör väsen av er, sitt inte och skråla men prata i normalt samtalston, kanske litet högre. Älgar pratar inte.

Hoppas att dessa små råd gör er ridning säkrare både för älgjägare och för bilister, samt så kanske fler ryttare vågar sig ut i skogen trots jakt och annat.


Titta gärna in till oss på Dressyr.ifokus och ta del av litet ridövningar och annat spännande. Varmt välkomna och hoppas ni gillar artikeln!

Varma hösthälsningar LinaN

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2009-10-12 20:26 #1 av: Hovgarden

Jätte bra artikel!

Anmäl
2009-10-12 22:24 #2 av: Nellan

Så här i jakttider vill jag verkligen pusha för att prata med markägaren och få information om när och var de jagar. Skogen är till för alla och ärligt talat så jagar de ofta så få dagar om året (i alla fall här nere i söder) att jag tycker att man förutom säkerhetsaspekten av respekt för jägarna kan hålla sig borta och störa så lite som möjligt.

Vi har en del jakt i skogarna där jag står uppstallad och de meddelar alltid stallägaren som skiver upp på whiteboarden i stallet när det är jakt ett par dagar i förväg. På själva jaktdagen så sätter de upp skyltar med "jakt pågår" när man kör in på området. Vi rider då INTE ut dessa dagar.

Vår stallägare är för övrigt tuff med säkerheten. Alla som står uppstallade hos henne måste ha reflexväst i skogen alltid, dvs även mitt på dagen mitt i sommaren. I mörker givetvis kombinerad med andra reflexer.

Hälsningar Eva, medarbetare på New Forestponny ifokus

Anmäl
2009-10-12 23:21 #3 av: LinaN

#2 vår stallägare skrev i förrgår med stora röda bokstäver på vår whiteboard på dörren in till sadelkammaren "ÄLGJAKTEN HAR BÖRJAT!" och alla i stallet vet vad som gäller.

Istället för att rida över hygget till ridvägarna på andra sidan 70-vägen så rider vi ut till vägen och rider längsmed den 300m istället.

Det som är så bra med det här området vi är stallade på är ju att jägarna vet var det ofta går hästar, så de brukar sätta passen så de inte har ridvägarna (uppmärkt ridväg i skog) mitt i sina pass. Vilket är väldigt skönt. Jag har aldrig sett en jägare under den tiden jag stått stallad här.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2009-10-13 21:26 #4 av: mugogi

Jättebra artikel, tack för att du dela med dig av den LinaN !

#2 & #3 - Vilka kloka stallägare ni har ! Själv reda jag och en kompis rätt in i en älgjakt när vi höll till på Åbytravet. Jägarna hade inte satt upp några skyltar så vi hade ingen aning om vad som pågick. Som tur var hade både jag och min kompis väldigt färgglada jackor (detta var på 80-talet) men för säkerhets skull satt vi och sjöng också. Vi märkte snart att det lät så illa om oss så vi vände tillbaka till stallen igen, förhoppningsvis utan att ha stört jakten alltför mycket Flört

Anmäl
2009-10-14 15:30 #5 av: Karinpe

Kör mer bil  i mörker än rider i dito (förr var det tvärtom) och vill trycka extra (en gång till) på:

 

LAMPA!!

 

Ficklampa, pannlampa, benlampa... vad som helst! Reflexer är superbra men i fel vinklar: vägen svänger actually ibland, och över ett backkrön så synns du och dina reflexer inte.

Som bilförere uppskattar jag även reflextäcken, reflexväst och ficklampa hos hund +hundförare.

Anmäl
2009-10-14 15:44 #6 av: Hovgarden

Bra tips!

Anmäl
2009-10-14 19:48 #7 av: Skogalund

Jättebra artikel!

Det där med att ALLTID ha väst är nog inte så dumt. Det är ju faktiskt bra att synas på sommaren också. Det ska vi genast börja med!

Anmäl
2010-10-12 19:51 #8 av: lovsjoen

puttar upp den här jättefina artikeln, då den är aktuell just nu !!

Här började älgjakten denna vecka, och jag håller mig undan ridturer i skogen den här veckan. Sedan får man följa med om vart dom jagar framöver i helgerna, jag vill inte hamna mitt i en pågående jakt !!

 

/Solveig   

Stuteri Lövsjöen

Anmäl
2010-10-12 23:11 #9 av: sallberglina

Toppenbra artikel! :)
Reflexer är bra oavsett älgjakt eller ej så här på hösten när det är allmänt grått ute.

Anmäl
2010-10-14 11:20 #10 av: sallberglina

Så här ser vi ut på höst och vinter:
Reflexjacka/-väst, benreflexer, brösta, hjälm med reflex, skrittäck och ev. lampa. Funderar på att investera i reflexer till tränset också.

Anmäl
2010-10-31 20:17 #11 av: bunnyheart

Mycket bra artikel!Glad

Själv har jag reflexväst och har reflexer på det jag kallar rumpetäcket på pållen. Ska köpa sådanna reflexer som man har på benen, reflextäcke. Sen har jag lite reflexer där hemma för ryttare :)

´/Johanna, http://finanora.blogg.se

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.