New Forestponnyn

Resa till New Forest 2009

2009-09-19 19:47 #0 av: lovsjoen

n/a

4-7. september anordnade Svenska New Forest föreningen en resa till New Forest. Ett 30 -tal entusiaster hade fått plats på resan. Dem flesta startade flygresan från Landvetter, medan några tog flyg från Arlanda. Vi möttes på Heathrow för att därifrån resa vidare med en buss som var hyrt in för alla dagarna.

Första stopp var Beaulieu Road, där vi stannade för lunch. På denna plats finns en auktionsplats för ponnyer, och dagen innan vi kom hade det varit auktion där.

Efter lunchen körde bussen oss runt på en liten tur i New forest, och vi fick se lite ponnyer som strövade omkring i det vackra landskapet. Här är det ponnyerna som har förtur i trafiken, så man måste vara vaksam som bilförare.  Det händer tyvärr en del olyckor.New Forest 1223 kopiera[1].jpg

Därefter checkade vi in på B&B i Lyndhurst, som ligger mitt i  New Forest.

I Lyndhurst ligger också New Forest Centre med turistbyrå, turistshop och museum. Så innan bussen hämtade oss för en ny tur, var vi inom och shoppade lite.

Så gick turen till Mallards Wood stuteriet, som ägs av agistern Robert Maton. Han visades oss runt i hagarna med ston och föl. Tyvärr fick vi inte se Mr.Matons nyaste hingst, Burley Dunedin. Däremot såg vi det gamla skogsstoet Brookshill Juno som är stamstoet på Mallards Wood. Hon var en bröllopspresent till Robert från hans far. Hon ser kanske inte så mycket ut för världen, men hon lämnar väldigt bra avkommor. Hon är bl.a. mor til det fantastiska stoet Mallards Wood Godess som har vunnit massor i utställningsringen, och som dessutom är mor till hingsten Mallards Wood Saint Peter. Brookshill Juno är även mor till hingsten Mallards Wood Gigolo.

Til slut fick vi följa med Robert Maton till New Park, där tio avelshingstar gick tillsammans, bl.a Matons egna hingstar Pilley Prince William och ovan nämnda Mallards Wood Gigolo. Hingstarna som gick här är såkallade "Forest run" hingstar, dom har alltså gått på skogen med sina ston i New Forest.Mallards Wood Gigolo    

Mallards Wood Gigolo

Lördag gick turen först till Burley stuteriet, som ägs av Gill Wright. Gill Wright gästade Sverige i sommar då hon dömde på Riksutställningen. Gill har främst inriktat sin avel på att få fram, eller rättare sagt bibehålla den lilla New Forestponnyn. I allmänhet så har de allra flesta uppfödarna i England riktat in sig på att få fram stora ponnyer av den anledningen att de är mest efterfrågade. Näst bäst säljer de små ponnyerna och tyvärr är mellanskiktet, C-ponnyerna, närapå värdelösa. Tyvärr är det också så att 'färgade' ponnyer (dvs skäckar, isabeller och prickiga) säljer väldigt bra. Så bra att ett gammalt erkänt stuteri i år har använt en skäckhingst på sina ston... Tråkigt men sant. Tillbaka till Gill. Vi träffade inte hennes hingst denna gången, den lilla Burley Showman, som var hos sin ryttare. Däremot träffade vi Burley Dunlin, mor till Robert Matons hingst Burley Dunedin, samt Dunlins mamma Gosden Teazel, båda mörkt gulbruna till färgen. Vi såg också det gamla stoet Burley Fantasia, mor till bl a den i Holland godkända hingsten Burley Phantom. Den senaste utställningsvinnaren visades också upp, tvåårsstoet Burley Rain som är brunskimmel liksom många av Burleys ponnyer.

Nästa besök blev på Hollybrooke stuteriet. Först fick vi se ca.25 ston, föl och unghästar. John Adams, ägare till Hollybrooke, berättade att stona just hade bytt hage och att det var därför de inte var så intresserade av oss svenskar som invaderade hagen. Det roliga var att alla ston, föl och unghästar avbröt betandet och kom direkt tillbaka till oss så fort John ropade på dem. Snacka om väluppfostrade hästar !

Hemma hos fam.Adams visades hingstarna Burley Timelord, Burley Branston, Hollybrooke Tinker och Hollybrooke Rambler för hand. Hollybrooke Rambler blev för övrigt Supreme Champion på årets Breed Show (där Farriers Fingerprint blev Reserve Supreme Champion). 

Efter lunch på Burley Inn besökte vi Farriers stuteriet. Här fick vi se två ponnyer ridna, och vi fick se deras hingstar Farriers Fingerprint och Farriers Field of Dreams. Vi gick även ut på markerna, där ston, föl och ungponnyerna gick. Ett sto värt att nämna här är gamla Pondhead Belle, mor till flera framgångsrika utställningsvinnare  och hon har även  vunnit en del själv. Har även vunnit flera 'lead rein' och 'first ridden classes'.

Söndag startade med stuteri Lovelyhill. Här fick vi se deras hingstar Burley Hallmark, Lovelyhill Cranborne Heights, Lovelyhill Uplift, Marley Denes Shiraz samt tvåårshingsten Lovelyhill Prospector. Här fanns också stora hagar med många fina ston, föl och ungponnyer. Här träffade vi det vackra svarta stamstoet Yewtree On High, mor till tre licensierade hingstar födda på stuteriet. Kanske inte så konstigt med tanke på att hon har fött 12 hingstföl på raken. Men i år har hon äntligen fått sitt allra första stoföl, Lovelyhill Hubble Bubble ! Behöver jag tillägga att fölet INTE är till salu...? Det fanns även ett blåskimmel föl som de hade döpt till Rick. Han hade hittats ute på skogen, föräldralös. Han inkvarterades på stuteriet där ett gallsto tog sig an honom.

Lovelyhill Hubble Bubble

Lovelyhill Hubble Bubble

Så gick turen vidare till Fordingbridge, Hale. Här finns Wayland stuteriet, där det också bedrivs en ridskola. Här fick vi se flera ponnyer under ryttare. Hingstarna Wayland Cranberry, Wayland Crescendo, Wayland Loganberry och Frankinscence of Vernons (29 år gammal), och stona Lukington Lala och Wayland Carolyn. Loganberry fick vi inte se under ryttare då han hade blivit lite öm I fötterna efter årets tävlingar. Vi fick även se en två-års hingst Wellhouse Willum och också några flera ston som visades vid hand. Här träffade vi också det gamla stoet Luckington Vintage, 28 år gammal. Hon är mor till flera hingstar, bl a Wayland Loganberry, Wayland Mulberry, Luckington Sportaide, Luckington Leo samt Luckington Legacy som finns i USA.

Efter lunchen på Green Dragon i Fordingbridge (som en gång i tiden faktisk ägdes av en känd New Forest uppfödare Mrs.Pam Harvey Richards, Knightwood stuteriet) körde bussen en tur till Bolderwood, där vi gick och tittade på ponnyerna på heden.  

Sist på dagen gick resan till stuteri Woodrow, där vi fick se hingsten Willoway Double Gold, som är far till dem svenska godkända hingstarna Rodlease Dancing Gold och Willoway Goldigger . Här fanns också Woodrow Honey's Dynasty, som bl.a. är mor till helbröderna Woodrow Portman och  Woodrow Carisbrooke (far till i Sverige godkända Hoppenhof's Raphael ).

Måndag avslutades resan med en tur till Willoway stuteriet . Här fick vi se hingstarna Woodrow Prince Harry, Willoway Free Spirit, Willoway Minstral och 30 år gamla Peveril Peter Piper. På Willoway fanns det ett 50-tal ponnyer, så även här såg vi många ston, föl och ungponnyer. Även på Willoway fanns ett föräldralöst föl. När Mrs Large hittade mamman till fölet död i hagen hade det lilla stofölet redan hittat en ny mamma, alldeles på egen hand. Det var ett sto som redan hade ett föl som tog sig an den lilla föräldralösa fölungen.

Willoway Minstral

Willoway Minstral

Innan resan tilbaks till Heathrow lunchade vi i Bransgore, och där blev det även inhandlat lite stamböcker, dvd-filmer o.l. på New Forest kontoret.

Solveig Maurtvedt och Annica Carlsson

/Solveig   

Stuteri Lövsjöen

Anmäl
2009-09-19 22:45 #1 av: Hovgarden

Mycket intressant läsning! Fattar inte hur ni kan minnas alla namn!

Anmäl
2009-09-22 14:26 #2 av: mugogi

Nu ligger två foton jag har tagit ute på www.nfstallions.info, Portmore Tempest. Mer blir det så snart Judy har tid Glad

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.