Avelshingstar

ELIT-hingstar - Dennie RNF 37-S

2009-07-09 13:49 #0 av: Foresta

Andra ELIT-hingsten som presenteras är Dennie RNF 37-S

 Dennie RNF 37-S på Generalmönstringen, Elmia 1989.

Dennie RNF 37-S, ELIT 1989.

New foresthingsten Dennie RNF 37-S var född 1970, han importerades av Gösta Halling 1973 och verkade i Sverige från 1973 fram till sin död 1995. Dennie ägdes under hela sin tid i Sverige av familjen Halling, även om han var utstationerad bl a hos Sven Thorsson i Skåne i slutet av 1980-talet och i början av 1990-talet samt på Fredriksbergs stuteri de sista åren han stod till avelstjänst. Dennie betäckte en hel del ston som unghäst, sen blossade Golden Wonder-debatten upp och hans betäckningssiffror dalade, för att sedan åter öka under hans sista levnadsår. Då hade han visat sig vara en mycket god förärvare och han ELIT-premierades 1989 vid den första Generalmönstringen som hölls för New Foresthingstar på Elmia 1989. Dennie var framförallt en mycket stark förärvare av tävlingsponnyer, han är bland annat far till Vibys Dennieson som tävlade hoppning internationellt, Fredriksbergs Mozart (NM och EM i dressyr, exp till Tyskland), dubble SM-medaljören i hoppning (Forest) Farouk (silver inne 1998 och brons ute 1996) samt godkände hingsten Fredriksbergs Kavat RNF 23-S (NM i fälttävlan). Även sonen Fokus har representerat Sverige internationellt, han deltog bl a i NM i fälttävlan 2004. Dennie är den ponnyhingst oavsett ras som har lämnat flest antal poängtagande tävlingsavkommor beräknat på antal födda föl enligt SvRF officiella statistik t o m 2007 (publicerad 2008).

Fredriksbergs Kavat RNF 23-S e. Dennie,New Forest-mästerskapet i hoppning på Valla 2001 som han vann.

Fredriksbergs Kavat RNF 23-S

Dennie tävlades inte själv, men han var en mycket trevlig ponny under ryttare, han reds bl a under perioden han stod uppstallad på Fredriksberg. De avkommor jag har träffat, ridit eller haft efter Dennie har varit kvicka, orädda ponnyer med en härlig framåtanda och kapacitet, framförallt i hoppning.

 Dennie har lämnat två stambokförda hingstar, Asso Sarastro RNF 72-S (AB-Prem, DLA) och ovan nämnda Fredriksbergs Kavat RNF 23-S (FMA, NM). Ett tjugotal stamboksförda ston (t ex Rödluvan RNF 10-S, Prem ELIT och Asso Selinda RNF 130-S, BIS vinnare), 4 diplomston (Skattegårds Pepsika, Fredriksbergs Melody, Fredriksbergs Misty RNF 205-S, Fredriksbergs Nova RNF 220-S).

26-åriga Rödluvan RNF 10-S på Fredriksberg 2000.

Rödluvan RNF 10-S, 26 år på bilden

 Kvalificerade tävlingsavkommor till Dennie:

Asso Sarastro, DLA
Broomie, HMB
Charlotte, HMB
Decibel, DLA, HLB
Equus, DMB
Farouk (Forest Farouk), HMA
Fokus, HMA, FMA
Forrest Tayma, HLA, DLA, FM
Fredriksbergs Kavat, FMA, HLA
Fredriksbergs Melody, HMB
Fredriksbergs Memory, HMA
Fredriksbergs Mio, FMA, HLA, DLA
Fredriksbergs Misty, HMB, FL
Fredriksbergs Mozart, FM, DMB, HLB
Fredriksbergs Nedo, DLA, HLA
Fredriksbergs Noak, HMB
Fredriksbergs Nova, HMB
Guy Hector, DLA, FD, HLA
Herkules , HLA, DLA
Julia, DLB, HMB, FL
Midinette, HMB
Phenom, HMB
Regina, HMB
Rollo, HMA
Scantic, DLA
Vibys Dennieson, HMA

Fredriksbergs Mozart e.Dennie u.Fredriksbergs Joan

Fredriksbergs Mozart. Foto: Johan Hellstöm

Kvalitetsbedömda avkommor till Dennie:
Dimmans Denitha RNF 187-S allround 8,39, hopp 8,0,
Fredriksbergs Mozart allround 8,74 gång 8,23 och hopp 8,56,

Fredriksbergs Mio allround 8,23, hopp 8,48.
Dottern Rödluvan RNF 10-S (ELIT, BIS som 1-åring) är bl a mor till två godkända hingstar, Fredriksbergs Ali RNF 5-S och Fredriksbergs Dalí RNF 12-S och många framstående tävlingsponnyer från Fredriksbergs stuteri.

Dimmans Denitha RNF 187-S, Kvalitetsbedömning i Nybro 1998

Dimmans Denitha RNF 187-S på kvalitetsbedömning i Nybro 1998.

Dennies far var den famöse Golden Wonder He Imp 61, en hingst som verkade i Holland under namnet Furzey Lodge Golden Wonder (FLGW). Efter några år uppdagades det att Golden Wonder inte var identisk med den unghingst som exporterats från England, vid blodtypning visade sig det att den härstamning som uppgivits var felaktig. Strax därefter (1974) avled Golden Wonder av "hjärtslag". Han hann dock lämna betydande spår i aveln, i Sverige har sönerna Dennie, Dago RNF 38-S och Blekkie RNF 45-S (helbror med Dennie) verkat. Golden Wonder benämns idag GW, hans härstamning är okänd. Den engelska moderstamboken för New forest godtar max 6,25% GW i härstamningarna. Dennie fick under Golden Wonder-debatten mycket kritik för för sitt ädla huvud, sina vita tecken och till och med för sin blanka (!) och korthåriga päls, samt svansansättning (!!!) som allt skylldes på arv från Golden Wonder, som misstänktes ha fullblodsinslag. Golden Wonders härstamning har aldrig kunnat styrkas, det är däremot bevisat via blodtypning är att Golden Wonder i Holland inte var identisk med den från England exporterade Furzey Lodge Golden Wonder. Således var den uppgivna härstamningen felaktig, då det ej rörde sig om samma häst. Men Dennie var inte särskilt lik sin far, han var en kopia av sin mor, Broomy Perfection. I samband med Golden Wonder-debatten flyttades Dennie till avdelning S i den Svenska New foreststamboken och fick ett nytt stamboksnummer, RNF 37-S.
Dennie som föl i Holland tillsammans med sin mor Broomy Perfection.

Dennie som föl i Holland tillsammans med sin mor Broomy Perfection. Foto: Zwaans, Herpen, NL.


Dennies mor Broomy Perfection var ett fantastiskt sto som lämnade 22 föl, varav 6 godkända hingstar i fyra olika länder. Läs mer om Broomy Perfection och hennes avkommor här: Broomy Perfection Imp 1364/NFM 5623.

Hlsn Helena, medarbetere på New Forestponny.ifokus

~ Dimmans stuteri ~

Anmäl
2009-07-15 00:59 #1 av: Hovgarden

Mycket intressant läsning!

Anmäl
2009-07-15 14:16 #2 av: Skogalund

Det känns riktigt bra att jag har fem barnbarn och två barnbarnsbarn till den hingsten. Synd bara att det är som det är med GW-avkommor.......

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.